24 Temmuz 2017 Pazartesi

İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur

2015 ylında hayatını kaybeden Nobel ödüllü ünlü matematikçi John Forbes Nash'in 2012'de İstanbul'da düzenlenen ve benimde katıldığım bir konferans da şu sözü söylemişti konuşmasında. Nash'a göre, "İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur"

Hayatını kaybettiğine dair haberleri okuduktan sonra bu konferans ile ilgili bir röportaja denk geldim. Bunu paylaşmak istememdeki amaç şu; ülkemizin bilim, teknoloji, inovasyon ve kalkınmaya dönük çalışmalar içerisinde politikalar üretip çalışıyoruz. Ve bunun temelini oluşturan en önemli değer eğitim ve matematik'tir.

Halk onu, hayatından esinlenerek çekilen “A Beautiful Mind” filmiyle tanıdı. Oysa John Forbes Nash Jr, bilim dünyasında zaten bir yıldızdı. Oyun teorisinin mucidi, 1994’te Nobel ödülünü aldı. Bir başka Nobelli bilim insanı olan Roger Myerson’ın tabiriyle,”Hayatımızı tamamen değiştirdi”.

Nash, Türkiye’nin matematikte dünya sıralamasında sondan ikinci olduğunu öğrenince ciddileşiyor “İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur.” Büyük dehaya göre böyle bir durumda çocukları hiç okula yollamamak, evde eğitmek bile daha iyi sonuçlar verebilir demişti. Eğitim sistemimizi yenilikçi çağa uygun, bilişim teknolojileri standartlarını yakalamış inovasyon ve ar-ge vizyonuna uygun şekilde düzenleyip ekonomik ve sosyal toplumsal kalkınmamızı bu doğrultuda yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu amaçla bağlantı üzerindeki 2012 yılında kendisiyle yapılan röportajı okumanızı öneriyorum.
http://t24.com.tr/haber/nobelli-matematikci-john-nash-iyi-matematik-bilmeyen-toplumlarda-adalet-yoktur,209127

Önerilen Popüler Yazılar